Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co dělat, když se vám ztratí pes

22. 8. 2013

1./ Zaběhnutý pes se ve většině případů vrací, někdy i za několik hodin.  Snažte se proto zůstat co nejdéle na místě, nebo tu alespoň nechte zde bundu, deku z auta… Pes si na věc se známým pachem může lehnout a počkat na vás. Na místo se zkuste vrátit později, je pravděpodobné, že tam psa najdete. Pes, který například ucítil zajímavou stopu nebo utekl za háravou fenkou, se po2 až 3 hodinách vrátí zpět na místo, kde vás opustil. Pokud vás nenajde, bude se vracet domů na vlastní pěst.
2./ Jestliže psa na vycházce s vámi něco vyděsilo a on následně utíká, je váš úkol jasný: Rychle běžte za ním. Pes v tuto chvíli nevnímá, neslyší vaše povely, volání, a je na vás udržet ho ve svém dosahu, než prvotní šok přejde. Teprve potom je pes schopen reagovat na vaše volání a možná i počká, abyste si pro něj došli. Jestliže vám zmizel z dohledu, určitě někam zalezl a čeká, jestli ho najdete. Opakovaně se na toto místo vracejte a neustále volejte. Jestliže máte známého se stopovacím psem, neváhejte ho požádat o pomoc. Druhý pes může snadno najít stopu vašeho mazlíčka či tuláka a svým poštěkáváním ho přilákat zpět.
V případě, že jste psa objevili, ale nechce se k vám přiblížit a nedá se chytit, kontaktujte odchytovou službu, která má uspávací pušku.
Prohledali jste důkladně místo, kde se vám pes zaběhl, a žádný výsledek? Co je možné dál udělat? Pokud jste psa nenalezli, začíná druhá fáze pátrání.
3./ Dalším krokem jsou útulky pro opuštěná zvířata, kam většinou lidé, kteří zaběhnutého psa najdou, přivedou. Jde o velmi prospěšná zařízení, která zřizují soukromé osoby, občanská sdružení nebo samotná města či obce. Jejich provoz se řídí přísnými předpisy (evidence zvířat, jejich vydávání apod.) a veterinárním řádem, který schvalují krajské veterinární správy. Povinnost obce postarat se o zatoulané zvíře vyplývá z veterinárního zákona 166/1999 Sb. § 42. Města to řeší tak, že mají své vlastní útulky, nebo přispívají na provoz někomu jinému. Malé obce mají většinou dohodu s blízkým útulkem a hradí dohodnutý poplatek za psa a den. Dejte inzeráty na internet do rubrik útulků, pokud mají ztráty a nálezy, nebo návštěvní knihu Obvolejte nebo navštivte útulky několikrát po sobě v rozmezí několika týdnů. Kontaktujte nejen útulky ve vašem bydlišti, ale i v okolí.
Kompletní seznam útulků najdete zde www.utulky.estranky.cz/clanky/utulky-cr.
4./ Určitě se vyplatí roznést a vylepit všude letáky s fotkou psa a odměnou pro nálezce. Vybírejte hodně frekventovaná místa: škola, autobusová zastávka, nádraží, obchodní centrum, obchody se psím krmivem, veterina, okolní benzinky, čekárny lékařů.
5./ Navštivte okolní cvičáky, kluby agility a místa, kde se scházejí pejskaři.
6./ Zkusit můžete využít i masová média – místní rozhlas či inzerci v místních novinách (www.play.cz).  Někdy pomůže i článek v bulvárních novinách, záleží na tom, koho se vám podaří oslovit nebo kolik peněz chcete investovat. I když je jasné, že byste dali nejraději všechno, jen, aby se vám váš psí miláček vrátil.
7./ Poproste o pomoc místní pošťáky, popeláře, řidiče autobusů, zkrátka všechny, kteří jsou prakticky celý den „na ulici“, jsou všímaví a ochotní. Jestliže se vám pes ztratil ve volné přírodě, mohli by vám pomoci pracovníci správy národních parků a ochránci přírody, kteří obcházejí denně své působiště. Dojděte také do příslušného mysliveckého sdružení a k lesníkům a ztrátu psa jim nahlaste. V lese mohou myslivci volně pobíhající psy dokonce zastřelit v domnění, že štvali zvěř.
8./ Zavolejte na příslušný úřad, jestli nepořádal odchyt zvířat.
Poproste technické služby, dálniční službu a kafilerii o pomoc, zda by vás mohli informovat o uhynulých zvířatech u silnic. Někde se sběrem mrtvých těl zvířat zabývá městská policie. 

9./ Hlídejte frekventované silnice v místě ztráty,
10./ Využijte internet: Napište na různá diskusní pejskařská fóra, chovatelské a klubové stránky příslušného plemene (pokud byl pes s PP), využijte i www.facebook.com , rozešlete zprávu na místní sdružení, městské stránky, založte psovi stránku a rozešlete svým známým.
11./ Kontaktujte: Pokud byl pes čipovaný, nahlaste jeho ztrátu na Národní registr majitelů čipovaných zvířat. 602 611 053 (nonstop služba včetně víkendů a svátků). Sdělte operátorovi číslo mikročipu vašeho psa (z identifikačního průkazu) a váš aktuální telefon. Za poplatek můžete Národní registr využít i pro zvíře, které dosud není v databázi zaregistrované. Informaci o ztraceném zvířeti operátor zařadí do seznamu pohřešovaných zvířat a zveřejní také na webových stránkách NRMZ. Údaj může být uveřejněn v základní části seznamu (pro zvířata se základními službami) nebo na přednostní pozici, zvýrazněný, s fotografií (u zvířat s aktivovanými nadstandardními službami). Pokud využíváte nadstandardní služby, odešlou operátoři informaci o ztraceném zvířeti útulkům, veterinárním ordinacím a odchytovým službám. V případě, že se pes vrátí sám nebo ho naleznete vlastními silami, neprodleně informujte operátory Národního registru majitelů zvířat například SMS nebo e-mailovou zprávou. Při cestách mimo domov mějte vždy u sebe identifikační průkaz vašeho zvířete (malou plastovou kartu můžete přiložit k osobním dokladům). Najdete na něm číslo čipu zvířete a kontakt na operátory Národního registru majitelů zvířat. U tetovaného psa budete jeho ztrátu hlásit na plemennou knihu. To pro případ, že by nepoctivý nálezce chtěl vystavit nový PP.
12./ Ztrátu nahlaste poradci plemene, aby mohl dát info na stránky klubu.
 
DŮLEŽITÉ ADRESY
Plemena v nouzi
 
Prevence
  • Chcete-li, aby se váš pejsek někdy neztratil, udělejte určitá opatření předem:
    Svého psa vychovejte a řádně ho socializujte, abyste minimalizovali riziko, že vás neposlechne nebo že se něčeho lekne a uteče.
  • Na rušných místech nebo v rušném období (Vánoce, Silvestr) berte psa na vycházku raději psa na vodítku.
  • Nenechávejte psa uvázaného před obchody, úřady apod.
  • Nechte ho označit čipem nebo tetováním (pokud již není od chovatele) a nezapomeňte po načipování přihlásit psa do registru nebo ověřit u veterináře, zda je nahlášen.
  • Nevycházejte se psem bez obojku. Na obojek mu připevněte malou schránku s vaším telefonním číslem a s nabídkou určité sumy za nalezení psa. Použít můžete i známku kovovou nebo tzv. tagisek z plastu. Tyto známky jsou odolnější než srdíčka a patrony s adresou, které se často otevírají, a zpráva v nich je zničena. www.tagisky.cz
  • Nechte psa označit mikročipem, protože čtečkami je vybavena většina veterinárních lékařů, útulků a městských či obecních policií. Řada měst trvá na povinném označení psů ve svém obvodu mikročipy a vede o nich podrobnou evidenci, která pak dohledání majitele psa značně urychlí. Pokud svého očipovaného psa přihlásíte do Národního registru, který přijímá hlášení o ztracených psech a na spolupracující veterinární pracoviště posílá informace o ztracených psech označených mikročipem, bude vás v případě nálezu informovat. Tato evidence spolupracuje s ostatními národními evidencemi v rámci Evropy. Současná situace v České republice je poněkud nepřehledná. Dříve či později v rámci EU bude čipování psů stejně povinné celoplošně, takže si ušetřete čas a udělejte to hned.